Rdeča Istra

 • This topic is empty.
Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #29038
  Avatarmojcej
  Participant

  Veliko nas je kateri v zgodnjih spomladanskih dneh radi kolesarimo po Istri, manj znano pa je da se Istra deli na tri dele Bela Istra-vzhodni del z Učko ime pa je dobila zaradi kamnitih kraških tal, Siva Istra se imenuje osrednji del zaradi glinenih tal, Rdeča Istra pa je zahodni del poimenovan po značilni rdeči zemlji – terrarossa.
  Danes sva v prekrasnem sicer rahlo vetrovnem vremenu (no za mene je bilo “rahlo vetrovno” ker sem bila vseskozi zadaj) prekolesarila del na severozahodu.
  Začela sva v Dekanih, se podala proti Kubedu, Gračišču, Sočergi, čez mejo skozi Buzet in v dolino Mirne. Danes je res opravičila svoje ime, bilo je mirno z malo prometa, pa še ugoden veter in prijetne temperature.
  Pot je vodila mimo prijetnega mesteca na vzpetini-Motovuna (junija sva ga obiskala in je od glavne ceste še kar nekaj vzpona proti koncu je pa pot tlakovana še s kockami po katerih se ni prav nič prijetno voziti, ampak si pa nagrajen s prekrasnim razgledom in prijetnim starim mestnim jedrom, tako da priporočam).

  In potem tisti kar razpotegnjen klanec proti Bujam, kjer imam še vedno željo da nekoč obiščeva Grožnjan, menda prav tako prijetno mestece, pa me ob koncu vzpona vedno mine volja.

  Pot naju je vodila mimo Buj in potem spust v dolino Dragonje, kjer so breskve že v polnem cvetu.

  Mimo solin proti Portorožu,

  v slaščičarno Minjon na sladoled in kavo

  in potem še tisti nebodisigatreba klanec na Beli križ in še en hujši iz Strunjana, pa preko Dobrav do Izole, Kopra in nazaj v Dekane.

  Lepo in toplo priporočava, vsem, kateri teh krajev še niste obiskali.

Viewing 1 post (of 1 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.